EAS sistem

Šta su EAS sistemi?

EAS ili Elektronska zaštita artikala je sistem koji sprečava krađu u trgovini. Uglavnom se sastoji od elektronskih tagova ili nalepnica, deaktivatora i antena koje se postavljaju na ulaze i izlaze iz objekta stvarajući nevidljivu kapiju. Kada označena roba prođe pored antene aktivira se alarm. Oznake se fiksiraju na robu u radnjama ili u procesu proizvodnje ili pakovanja. Oznake ili naljepnice se uklanjaju ili deaktiviraju pomoću deaktivatora tagova od strane zaposlenog na kasi. Prilikom obavljanja kupovine prodavač svaki predmet prevlači preko deaktivacione table. Tek nakon što je naljepnica ili oznaka uklonjena, kupac može proći pored antene. Ako roba sa aktivnom oznakom prođe kroz kapiju, alarm se oglašava i osoblje odmah može reagovati na sumnjivog kupca.

Iako je najvažnija funkcija EAS sistema zaštita robe od krađe, oni takođe pružaju sigurnost zaposlenima. Zaposleni se mogu posvetiti poslovima prodaje i komunikacije sa kupcima bez brige da će roba biti odnešena iz radnje, a da prethodno nije naplaćena. Na taj način, postaju motivisaniji što doprinosi njihovom efikasnijem radu i većem učinku.

Takođe, vrijedi napomenuti da se roba može označiti sa dva ili više tag-a, što doprinosi većoj sigurnosti samog proizvoda.

 

Koje vrste EAS sistema postoje?

Postoje 3 vrste EAS sistema:
– Akusto-Magnetne (AM)
– Radio frekventne (RF)
– Tehnologija identifikacije preko ultravisoke radio frekvencije (UHF)

Njihova primena širom sveta dala je izuzetne rezultate i doprinela smanjenju broja pokušaja krađe, povećanju efikasnosti rada i ostvarivanju uštede vremena i ljudskih resursa. Pored toga, odlično se uklapaju u enterijer svakog maloprodajnog objekta.